Video Drivers

Everything else
wix
Newbie
Newbie
Posts: 5
Joined: 04/07/2009, 14:08

Video Drivers

Postby wix » 04/07/2009, 14:41

Hi guys,

I recently bougth an NC10 (which is wonderfull ) and I try to install my fisrt linux with Gentoo. I know it is quite a challenge but I am used with low level computing.

I manage with the basic installation (I took me a week ^^) but I am blocked with the X server. I think that the problem comes from the video driver. When I launch the X server the screen becomes black with the cursor at top left (which is not blinking) and the PC freezes.

I need your help for going ahead for 2 things :
_ I know what is the hardware (Mobile Intel 945 Express Chipset Family), but when it is to find the name of the driver it is not so easy

_ maybe I already have these driver but I don't know how to check this nor to load it if it is not.

Thanks in advance
Last edited by wix on 04/07/2009, 15:09, edited 1 time in total.

Motörhead
Newbie
Newbie
Posts: 3
Joined: 29/05/2009, 12:12

RE: Video Drivers

Postby Motörhead » 04/07/2009, 17:54

'wix' pid='1533' dateline='1246714898' wrote:I need your help for going ahead for 2 things :
_ I know what is the hardware (Mobile Intel 945 Express Chipset Family), but when it is to find the name of the driver it is not so easy

_ maybe I already have these driver but I don't know how to check this nor to load it if it is not.

Thanks in advance


The video driver you need is: x11-drivers/xf86-video-intel
You can find out whether driver is being loaded by your system by checking /var/log/Xorg.0.log.

Code: Select all

 less /var/log/Xorg.0.log | grep intel

wix
Newbie
Newbie
Posts: 5
Joined: 04/07/2009, 14:08

RE: Video Drivers

Postby wix » 04/07/2009, 18:35

Thank you,

I tried and :

_ I have xf86-video-intel-2.6.3-r1
_ grep didn't show anything (but the log file is present) so my driver is effectively not loaded, may I ask you how I can do i ? eventhougth I know I'll find it somewhere on the web, it would be easier it should just be a little command line ^^
I tried with rcupdate but I don't know what name to put after
Last edited by wix on 04/07/2009, 19:12, edited 1 time in total.

Motörhead
Newbie
Newbie
Posts: 3
Joined: 29/05/2009, 12:12

RE: Video Drivers

Postby Motörhead » 04/07/2009, 19:30

You need to edit your /etc/X11/xorg.conf.
In that file should be a part which should look like this:

Section "Device"
Identifier "Card0"
Driver "intel"
VendorName "Intel Corporation"
BoardName "Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller"
BusID "PCI:0:2:0"
EndSection

wix
Newbie
Newbie
Posts: 5
Joined: 04/07/2009, 14:08

RE: Video Drivers

Postby wix » 05/07/2009, 16:33

'Motörhead' pid='1537' dateline='1246732257' wrote:You need to edit your /etc/X11/xorg.conf.
In that file should be a part which should look like this:

Section "Device"
Identifier "Card0"
Driver "intel"
VendorName "Intel Corporation"
BoardName "Mobile 945GME Express Integrated Graphics Controller"
BusID "PCI:0:2:0"
EndSection


This helped, and I now have a soft crash with theses errors :

Fatal server error :
Module i915 not found
Last edited by wix on 05/07/2009, 17:35, edited 1 time in total.

mbt28
Newbie
Newbie
Posts: 31
Joined: 23/04/2009, 11:18

RE: Video Drivers

Postby mbt28 » 08/07/2009, 1:13

modprobe i915 , i think gentoo is too difficult for you. Start with easier distros like linux mint.

nero23666
Newbie
Newbie
Posts: 9
Joined: 24/06/2009, 16:37

RE: Video Drivers

Postby nero23666 » 08/07/2009, 7:10

Although i have the n110, until now every voria script worked fine for me. ut i am wondering if the video drivers work properly. the n110 has got the 950g intel chipset and not the 945. i have got the i915 module installed, but i dont know if i could get some more performance with maybe another driver. does anyone know somethin about it?


Return to “Other”

Who is online

Users browsing this forum: No registered users and 1 guest